Laëtitia Djedje 23 april 2025 8 Minuten leestijd

De European Accessibility Act: antwoord op de 10 meest gestelde vragen.

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Die wet verplicht bedrijven om hun websites, apps en digitale diensten toegankelijk te maken voor iedereen – dus óók voor mensen met een beperking.

Voor veel organisaties met een webshop of online platform betekent dit: aanpassen, checken en optimaliseren. Maar wat moet je dan precies doen? Geldt het ook voor jouw bedrijf? En hoe weet je of je site aan de regels voldoet?

Geen zorgen – we hebben de 10 meest gestelde vragen over de EAA voor je op een rij gezet. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.

1. Voor wie geldt de European Accessibility Act (EAA)?

De EAA is bedoeld voor bedrijven en organisaties die digitale producten of diensten aanbieden aan consumenten binnen de EU. Denk aan webshops, e-commerce platforms, ticketservices, e-books en zelfs online bankieren of andere digitale financiële diensten.

Ook B2B-bedrijven die óók aan consumenten verkopen vallen onder de wet. Maar puur B2B? Die vallen meestal buiten de verplichting – zolang ze uitsluitend aan andere bedrijven leveren. (Officieel heeft de wet alleen betrekking op consumenten.)

Daarnaast is er nog een uitzondering voor kleine bedrijven: organisaties met minder dan 10 medewerkers en een jaaromzet onder de 2 miljoen euro hoeven (nog) niet aan de EAA te voldoen.

2. Geldt de EAA ook voor bestaande websites en apps?

Ook bestaande websites en apps vallen onder de EAA. Maar er is goed nieuws, je krijgt extra tijd. 

Gaat je website of app live op of na 28 juni 2025? Dan moet je er vanaf dag één aan voldoen. Heb je al een bestaande website of app? Dan heb je tot 28 juni 2030 de tijd om alles toegankelijk te maken.

Let wel op: pas je na 28 juni 2025 iets aan op je bestaande website of app (zoals een nieuwe betaalmodule of designupdate)? Dan moet die aanpassing wel meteen voldoen aan de EAA.

3. Wat gebeurt er als ik niet aan de EAA voldoe?

Niet voldoen aan de EAA kan vervelende gevolgen hebben. Denk aan boetes van de overheid, klachten van gebruikers of zelfs juridische stappen. En dat is nog los van de reputatieschade die je kunt oplopen als je site niet toegankelijk blijkt te zijn.

Hoe hoog die boetes precies zijn, verschilt per EU-land. – maar voorkomen is hoe dan ook beter en vaak goedkoper.

4. Wat is WCAG eigenlijk en waarom is het belangrijk?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit is de internationele standaard voor digitale toegankelijkheid.

Met deze richtlijnen zorg je ervoor dat je website, app of digitaal product ook goed te gebruiken is voor mensen met een beperking. 

WCAG is de basis waartegen wordt getoetst of jouw site “toegankelijk genoeg” is. Dus als je wilt voldoen aan de EAA, moet je WCAG serieus nemen.

5. Hoe verhoudt de EAA zich tot WCAG?

De EAA schrijft niet zelf in detail voor hoe een website of app toegankelijk moet zijn. In plaats daarvan verwijst de wet naar de WCAG 2.1-richtlijnen (niveau AA).

WCAG 2.1 AA is een internationale standaard die precies uitlegt wat je technisch en inhoudelijk moet doen om je site of app toegankelijk te maken. Denk aan voldoende kleurcontrast, goed werkende toetsenbordnavigatie en duidelijke structuur voor schermlezers.

Met andere woorden: als je voldoet aan WCAG 2.1 AA, voldoe je ook aan de eisen van de EAA.

6. Geldt de EAA ook voor bedrijven buiten de EU?

Ook bedrijven buiten de EU kunnen te maken krijgen met de EAA. 

Bied jij digitale producten of diensten aan voor consumenten in de EU? Dan moet je je aan de EAA houden, ook als je bedrijf zelf buiten Europa zit. De wet is namelijk van toepassing op de Europese markt, niet alleen op Europese bedrijven.

Kort gezegd: wil je zaken doen in de EU? Dan gelden dus ook de Europese regels voor digitale toegankelijkheid.

7. Wat zijn de belangrijkste WCAG 2.1 AA-eisen?

De WCAG-richtlijnen zijn gebaseerd op vier basisprincipes: 

1. Waarneembaar: De inhoud op je site moet zichtbaar of hoorbaar zijn voor iedereen. Denk aan ondertiteling bij video’s of alternatieve teksten bij afbeeldingen, zodat schermlezers kunnen vertellen wat erop staat.

2. Bedienbaar: Je website moet goed werken met een toetsenbord of spraaksoftware. Niet iedereen gebruikt een muis, dus navigeren met hulpmiddelen moet soepel gaan.

3. Begrijpelijk: Zorg voor duidelijke taal en voorspelbare interacties. Geef heldere foutmeldingen bij formulieren, en voorkom onnodig ingewikkelde woorden of functies.

4. Robuust: Je site moet goed blijven functioneren op verschillende apparaten en met allerlei ondersteunende technologieën. Dus ook als er bijvoorbeeld een nieuwe update komt of wanneer iemand gebruikmaakt van software om tekst te vergroten.

8. Hoe weet ik of mijn webshop voldoet aan WCAG?

Een goede eerste stap is het laten uitvoeren van een quickscan of een volledige audit door een specialist in digitale toegankelijkheid. 

Er zijn ook gratis tools beschikbaar zoals Axe, WAVE en Lighthouse. Die geven je een eerste indruk van de toegankelijkheid van je site. Maar let op: deze tools signaleren vooral de oppervlakkige issues.

9. WCAG 2.1 of 2.2 – welke versie moet ik volgen?

De EAA verwijst officieel naar WCAG 2.1 niveau AA. Dat is het minimale waar je aan moet voldoen.

Inmiddels is er een nieuwere versie beschikbaar, WCAG 2.2. Deze versie bouwt voort op 2.1 en voegt handige verbeteringen toe, bijvoorbeeld voor mensen met motorische of cognitieve beperkingen. Wil je het in één keer goed doen en niet over een paar jaar weer aanpassingen moeten doen? Ga dan meteen voor WCAG 2.2 AA.

10. Is toegankelijkheid alleen belangrijk voor mensen met een beperking?

Een toegankelijke website is ook een gebruiksvriendelijke website. Je maakt het makkelijker voor alle bezoekers om te vinden wat ze zoeken en dat zie je terug in hogere conversies en tevreden klanten.

Daarnaast scoor je beter in Google: zoekmachines houden van duidelijke, goed gestructureerde websites!

Tijd om er werk van te maken.

Zo, nu weet je waarom digitale toegankelijkheid zo belangrijk is. Vanaf 28 juni ben je als organisatie verplicht om je website of app toegankelijk te maken. Goed nieuws – vooral voor mensen met een beperking, die zo zonder drempels mee kunnen doen in de digitale wereld. En goed voor jou: een toegankelijke website betekent meer klanten en hogere conversie!

Benieuwd hoe jouw website ervoor staat? Vraag een quickscan aan en krijg snel inzicht in de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je site. 

 

avatar

Laëtitia Djedje

Als UX Consultant met een focus op Accessibility weet Laëtitia alles van hoe jouw platform toegankelijk is voor iedereen.

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen