Het verbeteren van websites zit bij ons in het bloed. Door middel van A/B-testen optimaliseren wij websites. Deze testen maken we met het online conversie optimalisatie platform Visual Website Optimizer (VWO). VWO is wereldwijd één van de grootste platformen waarmee A/B-testen gemaakt en geanalyseerd worden. Jaarlijks ontwikkelt De Nieuwe Zaak ruim 100 A/B-testen, waarvan een groot deel door middel van VWO.
Omdat we zoveel gebruik maken van de tool zijn we continu aan het onderzoeken hoe we onze werkzaamheden sneller, efficiënter en beter kunnen uitvoeren.
Recentelijk ontdekten we de Application Programming Interface (API) van VWO. Het werken met deze API bracht onze klanten en onszelf vele voordelen. In dit blog delen we graag de belangrijkste voordelen van het werken met deze API.
De VWO API.
Een API maakt het mogelijk voor developers om tussen twee verschillende systemen te communiceren. In ons geval communiceren we met de API van VWO. We gebruiken deze API inmiddels voor het tonen van testen in dashboards, het analyseren van testresultaten en het implementeren van code in de campagnes. Met name het implementeren van testen bracht ons veel voordelen: de code-kwaliteit is beter geworden, en de doorlooptijd is ook verkort.
Het maken van een A/B-test.
In de twaalf jaar dat De Nieuwe Zaak bestaat hebben we vele ontwikkelprocessen gestandaardiseerd en geoptimaliseerd. Frontend-developers schrijven code in editors zoals Visual Studio, Sublime en Webstorm. Deze editors bieden uitstekende ondersteuning voor het schrijven van code in HTML, SCSS en Javascript. Nadat een stuk code is afgerond slaat deze developer de code op in een versiebeheersysteem zoals GIT en Bitbucket zodat de code nooit verloren gaat.
Het implementeren van A/B-testen leek tot voor kort helemaal niet op dit proces: zodra het concept voor een mogelijke verbetering bedacht was, zette een frontend-developer de veranderingen uit het testvoorstel om in code. Helaas kon deze code niet geschreven worden in de gebruikelijke editors, maar alleen in de online editor binnen VWO. Deze editor biedt, in vergelijking met andere editors, maar beperkte ondersteuning voor het schrijven van code.
Een andere afwijking op de gebruikelijke processen is het versiebeheer en backuppen van code. VWO is een online webapplicatie dat draait in de browser. Dit brengt grote risico’s met zich mee, want wanneer je browser crasht tijdens het schrijven van de test, zijn al je wijzigingen verloren en niet meer terug te halen.
Om deze risico’s te beperken en het ontwikkelen van A/B-testen meer te integreren binnen onze werkprocessen, zijn we gestart met de VWO API. Nu we de API gebruiken schrijven frontend-developers niet meer in de online editor van VWO, maar in hun gebruikelijke code editors. Tegelijkertijd hebben we ook versiebeheer mogelijk gemaakt. De code wordt veilig gebackupped in versiebeheersystemen zoals Git en Bitbucket waardoor nooit meer code verloren zal gaan.
Doordat we werken met de API hebben we de volgende voordelen behaald:
- Integratie binnen reeds gestandaardiseerde werkprocessen van De Nieuwe Zaak;
- Kortere doorlooptijd bij het maken van testen;
- Verhoogde code-kwaliteit door gebruik maken van SCSS;
- Geen risico meer op het verliezen van code door het gebruik van versiebeheer;
- Happy frontend-developers doordat zij nu ook bij het ontwikkelen van A/B-testen gebruik kunnen maken van hun favoriete code editor;
- De API-koppeling maken en uitbreiden;
- Om te kunnen werken met de VWO API moet je een applicatie hebben die ermee kan communiceren. Met de uitgebreide documentatie van VWO schreven we kleine NodeJS-applicatie. Deze applicatie draait op de computer van de Frontender en communiceert met VWO door middel van GruntJS en AJAX-calls.
Met de eerste versie van de applicatie konden we eenvoudig de javascript en css van de testen ophalen en wijzigingen versturen naar VWO. Al snel hierna hebben we de applicatie verder uitgebouwd, zodat frontenders SCSS konden schrijven in plaats van CSS. SCSS is een soort uitgebreide versie van CSS waarmee CSS makkelijker en sneller te beheren is.
Een andere uitbreiding die we hebben gemaakt is het maken van multivariate testen via de API. Bij deze uitbreiding ontdekten we een bug aan in de API. Deze hebben we samen met VWO weten te verhelpen.
Samenvatting van voordelen.
Door de API-koppeling met VWO is onze doorlooptijd van testen sterk verkort. Daarbij is de kwaliteit van de code verbeterd doordat de frontend-developers in hun ‘vertrouwde’ editor AB-testen en multivariate testen kunnen maken met SCSS. Het versiebeheer zorgt voor een vermindering van risico doordat we nooit meer code/werk kwijtraken.
Blog op VWO.com.
De Nieuwe Zaak is één van de eerste partijen wereldwijd die gebruik maakt van de VWO-API bij het implementeren van AB-testen en Multivariate testen. VWO wil deze functionaliteit bekender maken. Daarom hebben we op verzoek van VWO dit blog geschreven.