desktop - Case - Dare to Drink Different - 2500x805_2025

Hoe SEO A/B testing Dare to Drink Different behoedde voor een bittere nasmaak.

Uitdaging

De gemiddelde organische positie is in het afgelopen jaar gestegen, maar de doorklikratio vanuit de Google zoekresultaten blijft achter.

 
Aanpak

Door middel van een SEO A/B test worden transactionele termen toegevoegd aan meta titels om het effect op de CTR te meten.

 

 
Resultaat

De originele, informatieve titels scoren beter. Dankzij de A/B-test voorkomen we dat minder sterke, transactionele varianten breed worden uitgerold. 

 
Samen maak je 't verschil

Het project.

Dare to Drink Different is voor iedereen die zin heeft in iets anders dan de standaard drankjes. Ze mixen verrassende smaken, zowel met als zonder alcohol. Perfect als je openstaat voor een beetje avontuur in je glas!

De Nieuwe Zaak heeft het afgelopen jaar de SEO-strategie van Dare to Drink Different versterkt, wat heeft geleid tot meer organisch verkeer. Toch bleef de CTR vanuit de Google-zoekresultaten achter: de website werd beter gevonden, maar gebruikers klikten onvoldoende door.

Ons SEO-team zette een A/B-test op met twee variantgroepen van elk 100 URL’s. Groep A hield de originele, informatieve meta titels, groep B kreeg nieuwe, meer transactionele varianten. De test duurde acht weken en werd daarna geanalyseerd om de impact te meten.

De uitdagingen.

  • Ondanks de betere posities in Google, is de CTR in de afgelopen 12 maanden gedaald.
  • Het is nog onduidelijk of de doelgroep meer getriggerd wordt door informatieve of transactionele titels.
  • In de meta titels worden weinig transactionele zoekwoorden gebruikt, wat mogelijk effect heeft op het aantal klikken én conversies.

Het resultaat.

De data sprak voor zich: de originele titels presteerden beter.

  • Variant A: CTR steeg met 30,9% ten opzichte van de testperiode.
  • Variant B: CTR daalde met 9,6%.

Ook het aantal klikken groeide bij variant A sterker dan bij variant B. De doelgroep van Dare to Drink Different heeft dus minder behoefte aan transactionele titels en reageert beter op de bestaande, informatieve stijl.

Deze test laat zien: niet elke wijziging is automatisch een verbetering. Zonder deze A/B-test was de kans groot geweest dat de transactionele titels op grote schaal waren doorgevoerd, met een negatieve impact op de CTR. Door eerst te testen, kregen we waardevolle inzichten in het klikgedrag van de doelgroep.

Op basis van de resultaten is besloten om de originele meta-titels te behouden voor de aangepaste URL’s omdat die simpelweg beter presteren.

30,9% stijging in CTR voor de originele meta titels (variant A)
-9,6% daling in CTR voor de aangepaste meta
titels (variant B)
-131,2% netto daling tussen de twee varianten

Hulp nodig met jouw volgende stap?

Even verder praten kan geen kwaad.
Contact opnemen