De ultieme gids voor marketplaces.
Aan de slag met marketplaces.
Verkopen op marketplaces zoals Bol.com, Amazon en Wehkamp? Ontdek in deze ultieme gids hoe je dit aanpakt.
Begin bij het begin: wat zijn marketplaces? En hoe start je hiermee?
Lees verder.Ontdek hoe je een goede marketplace strategie opstelt.
Lees verder.Wat zijn online marketplaces?
Door de snelle ontwikkeling van het internet kun je er niet meer omheen, online kopen en verkopen is populairder dan ooit. Het aantal verkopers op marktplaatsen neemt toe ten opzichte van verkoperen in fysieke winkels. Ondanks die trend zijn er nog steeds ondernemingen terughoudend om online verkoop te integreren. Die vragen zich af of het wel binnen de bedrijfsstrategie past. Daarom is het belangrijk om eerst een helder beeld van het concept marktplaatsen te krijgen. We beginnen met de definitie.
Een online marktplaats of marketplace is een online warenhuis waar product, prijs en voorraadinformatie wordt verstrekt door derde partijen, terwijl transacties worden verwerkt door een applicatie van het platform zelf. Op de marktplaats komen vraag en aanbod bij elkaar.
Online marketplaces zijn digitale platformen waarop meerdere partijen services of producten aanbieden. Voorbeelden van een online platform zijn AirBnB, Zalando en Bol.com. De marketplace brengt vraag en aanbod samen en faciliteert dit proces, inclusief de betaling. Zo heeft de klant voor zijn zoektocht naar een specifiek product een ruime keuze. De marketplace biedt op die manier de mogelijkheid om producten met elkaar te vergelijken. Het verdienmodel van de marketplace is dat bedrijven een commissie per verkoop (vaak een percentage van de omzet) betalen. Maar het verdienmodel is ook gebaseerd op andere takken.
Steeds meer marketplaces geven de aangesloten bedrijven ook de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de plek waar ze worden vertoond in de zoekresultaten. Deze zogenaamde productpromotie, ook wel advertising genoemd, is een extra inkomstenbron van de marketplace.
Een ander verdienmodel is dat de marketplace de logistiek in handen neemt van de verkoper, door de producten op te slaan en te versturen. Hier is de verkoper nog wel eigenaar van zijn producten en betaalt voor deze logistieke dienst.
Daarnaast hebben grote marketplaces een eigen lidmaatschap voor hun klanten dat voordelen biedt zoals bijvoorbeeld; gratis levering zonder een minimaal te besteden aankoopbedrag. Denk aan het Select abonnement van Bol.com. Hier komen alleen producten die door Bol.com verzonden worden voor in aanmerking. Niet-leden betalen een meerprijs voor de levering onder een bepaald bedrag. Deze betaalde lidmaatschap is ook een inkomstenbron voor marketplaces.
Vaak geeft een marktplaats de aangesloten bedrijven ook de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de plek waar ze worden vertoond in de zoekresultaten. Deze zogenaamde productpromotie is een extra inkomstenbron van de marktplaats.
Google versus marketplaces
Toen consumenten begonnen met online producten vergelijken werd er veel gebruik gemaakt van vergelijkingswebsites. Ook Google speelde een belangrijke rol in hun zoektocht naar producten. Marktplaatsen hebben de klantreis sterk beïnvloedt. Dit stimuleert Google om te blijven innoveren (bijvoorbeeld met Google Shopping Actions) om retailers te blijven verenigen en te blijven concurreren met marktplaatsen. Google brengt hier retailers en verkopers samen op één plek, namelijk op hun zoekmachine. Het doel van Google Shopping Actions is dat je uiteindelijk ook via Google je aankopen doet zonder dat je naar een andere website wordt verwezen. Eigenlijk hetzelfde principe als een marktplaats, dus!
Hoe werken online marketplaces?
Het algemene proces werkt als volgt: verkopers creëren een account op de marktplaats en uploaden informatie over hun producten, zoals afbeeldingen, beschrijvingen en prijzen. Kopers zoeken vervolgens naar producten die ze willen kopen en maken hun keuze op basis van de beschikbare informatie. Vervolgens plaatst de koper de bestelling en betaalt via de marktplaats. Het platform verwerkt de betaling en stuurt de bestelling door naar de verkoper. De verkoper verzendt de bestelling naar de koper en bevestigt de verzending op het platform. Wanneer de koper de bestelling heeft ontvangen en goedgekeurd, wordt de betaling vrijgegeven aan de verkoper.
In ruil voor het gebruik van de marktplaats vraagt het platform meestal een vergoeding aan de verkoper, bijvoorbeeld in de vorm van een commissie op de verkoop of een vast bedrag per transactie. Het platform kan ook andere diensten aanbieden, zoals logistieke ondersteuning, marketingtools en klantenservice. Door deze diensten aan te bieden, maken online marktplaatsen het gemakkelijker en goedkoper voor verkopers om hun nieuw gelanceerde producten op de markt te brengen en vergroten ze tegelijkertijd de keuzemogelijkheden voor consumenten.
Platforms zijn belangrijker dan ooit
De markt verschuift steeds meer naar een platformeconomie. Dat houdt in dat grote, online platformen vraag en aanbod door slimme algoritmes met elkaar verbinden - via een digitale marktplaats. Voor de consument betekent dit vooral gemak. Door een one-stop-shop ervaring te bieden bij een vertrouwde partij die de laagste prijs en beste ervaring biedt. Denk aan beslist.nl waar de klant verschillende producten met elkaar kan vergelijken voordat hij verder gaat tot aankoop.
In de top 10 van de meest bezochte websites van Nederland in 2022 is Bol.com terug te vinden als enige webwinkel! In de top 10 van de grootste webwinkels van Nederland staan maar liefst 5 marketplaces in de lijst. Dit geeft aan hoe sterk dit verkoopkanaal is.
Voor bedrijven betekent dit een machtsverschuiving. Die gaat ten koste van offline verkopen en kleine webshops. Deze ontwikkelingen zijn bedreigingen, maar bieden ook grote kansen voor organisaties! Ben je aanwezig op een marketplace, dan ben je aanwezig waar jouw doelgroep zich al bevindt.
Voor een aantal bedrijven is het juist interessanter om zelf een marketplace te worden. Als bedrijf zijnde neem je dan controle over het aanbieden van producten en services voor jouw doelgroep. Dit is interessant wanneer een bedrijf zich bevindt binnen bijvoorbeeld, een niche markt. Belangrijk hierbij is wel om een bewuste en onderbouwde keuze te maken als het gaat om welk soort marketplace je dan wilt beginnen.
Machtsverschuiving
Voor bedrijven betekent dit een machtsverschuiving. Die gaat ten koste van offline verkopen en kleine webshops. Deze ontwikkelingen zijn bedreigingen, maar bieden ook grote kansen voor organisaties! Ben je aanwezig op een marktplaats, dan ben je aanwezig waar jouw doelgroep zich al bevindt.
Het is daarnaast zelfs mogelijk om je eigen marketplace te starten. Als bedrijf zijnde neem je dan controle over het aanbieden van producten en services voor jouw doelgroep. Belangrijk hierbij is wel om een bewuste en onderbouwde keuze te maken als het gaat om welk soort marktplaats je dan wilt beginnen.
Verschillende soorten marketplaces.
Er bestaan verschillende typen marketplaces:
Verticale marketplace
Ook wel niche marketplaces genoemd, hier worden producten op één specifiek gebied of niche verkocht. Een voorbeeld: ikwilvanmijnautoaf.nl - hier (ver)kopen mensen hun tweedehands auto - en niets anders. Andere niche marketplaces zijn ook Uber, AirBnB of fonQ.
Horizontale marketplace
Op een horizontale marketplace, ook wel generieke of all-in-one marketplaces genoemd, verkopen verschillende merken of retailers hun producten of diensten, uit diverse categorieën om verschillende klantbehoeften te vervullen. Het is vergelijkbaar met een online warenhuis. eBay, Amazon en Bol.com zijn horizontale marketplaces.
Open en gesloten marketplaces
Daarnaast zijn marketplaces open of gesloten. Bijvoorbeeld, Amazon is een open horizontale marketplace, omdat het vrij toegankelijk is. Zalando is daarentegen een gesloten marketplace omdat niet iedereen toegelaten wordt op het platform. Waarom een gesloten marketplace? Dit is om de kwaliteit van het aanbod ten alle tijden te bewaken. Wil je verkopen op een gesloten marketplace zoals Zalando of Leen Bakker? Zorg ervoor dat je jouw assortiment en content goed op orde hebt.
B2C, B2B of C2C?
Naast de bovenstaande typen marketplaces, kan er ook het onderscheid worden gemaakt in business to business (B2B), business to consumer (B2C) en consumer to consumer (C2C) marketplaces. Business to business marketplaces zijn uitsluitend voor bedrijven waar B2C marketplaces zijn bedoeld voor de consumentenmarkt. Bij C2C of Peer-to-Peer marketplaces bieden consumenten elkaar producten aan door middel van een e-commerce platform, E-commerce staat voor electronic commerce. E-commerce gaat over de elektronische handel van goederen of diensten. Etsy of marktplaats zijn C2C marketplaces, gebruik daarbij WooCommerce om jouw marketplace te beheren en te ondersteunen.
Een trend die veel impact heeft gehad op de omzet zijn dienst marketplaces. Succesvolle dienst marketplaces als Uber en Thuisbezorgd hebben hun plekken weten te versterken op de markt. Dienst platformen worden steeds populairder. Denk aan platformen voor het verkopen van digitale producten als cloud oplossingen, het reserveren van een sportles of het vinden van een dierenoppas.
Wel of niet op een marketplace aanwezig zijn?
De voordelen van verkopen op marketplaces.
Verkopen op een of meerdere marketplaces biedt veel kansen voor je organisatie ten opzichte van een fysieke winkel. We zetten de voordelen voor je op een rij!
Omzetgroei op een korte en lange termijn
Zijn je producten beschikbaar op marketplaces? Dan kun je miljoenen gebruikers bedienen. Dat zorgt vanzelfsprekend voor aanzienlijk meer omzet. Nieuwe klanten kunnen op twee manieren terugkeren: op de marketplace of op de eigen website.
Nieuwe klanten
Marketplaces geven je bedrijf toegang tot een grote groep nieuwe klanten, die je producten mogelijk nog niet kennen.
Aanwezigheid in de gehele klantreis
De klantreis begint en eindigt steeds vaker op een marketplace. Als je hier aanwezig bent, dan ben je automatisch deel van die klantreis.
Profiteren van volwassenheid en innovatie
Marketplaces lopen voor op sommige ontwikkelingen. Hier profiteer je van soepele check-out flows, gepersonaliseerde content, AI-gedreven productaanbevelingen en de nieuwste betaalmethodes. Dit zorgt ervoor dat de winkelervaring van de klant een stuk beter wordt.
Voer verschillende prijsstrategieën
Op een marketplace kun je een andere prijsstrategie voeren met een minimale impact op bestaande klanten, op je eigen e commerce platform. Ook is het een geschikte plaats om restvoorraden te verkopen!
Online zichtbaarheid
De marketplace biedt het bedrijf zichtbaarheid dankzij haar eigen naamsbekendheid. Hierdoor bouwt het bedrijf vertrouwen op met de klant. Vergroot de naamsbekendheid door reclame te voeren waardoor jouw e business gaat groeien.
Logistiek uit handen geven
Een aantal marketplaces bieden de mogelijkheid om als bedrijf je logistiek uit handen te geven. Zo slaat de marketplace de producten op en zorgt voor de levering van producten naar de klant. In dit geval, blijft de onderneming eigenaar van zijn producten.
Internationale markten
Er kunnen verschillende uitgangspunten zijn om buitenlandse markten als groeistrategie te hanteren. Marketplaces maken het makkelijker om de verkoop over de grens mogelijk te maken. Wanneer de markt nog onbekend is, is de marketplace de oplossing om het assortiment te testen.
Naamsbekendheid van de marketplace
Marketplaces willen de beste winkelervaring op hun platform leveren aan consumenten. Wanneer klanten een goede ervaring hebben, wordt het klantvertrouwen groter en bouwt de marketplace naamsbekendheid op.
Uitdagingen van verkopen op marketplaces.
Naast deze voordelen, zijn er ook uitdagingen waar je rekening mee moet houden wanneer je overweegt om te gaan verkopen op marketplaces, namelijk:
Commissie
De onderneming moet een vaste en/of variabele commissie betalen per verkocht product. De commissie kan oplopen tot 25% afhankelijk van de productcategorie waarin men verkoopt.
Strenge voorwaarden
Om de beste ervaring te bieden aan klanten op de platforms moeten verkopers voldoen aan een aantal eisen met betrekking tot de perfecte order ratio, de levering belofte, retour ratio, etc.
Interne capaciteit
In sommige gevallen is het nodig om aanpassingen uit te voeren met betrekking tot logistiek, technische ondersteuning, klantenservice, personeel, etc.
Marktplaatsen in cijfers.
- 1 op de 10 bedrijven verkoopt op marketplaces in Nederland
- Bol.com staat als enige webshop in de top 10 meest bezochte websites van Nederland in 2022
- In november 2022 had Bol.com meer dan 80 miljoen bezoeken en Amazon meer dan 29 miljoen
- De gemiddelde groei binnen Nederlandse webshops was 27,5%
- Amazon.nl is de tweede webwinkel van Nederland in 2022
- De omzet van Amazon.nl is in 2022 verdubbeld ten opzichte van 2021
- Maar liefst 4 marketplaces staan in de top 5 grootste online retailers in Nederland in 2022
- 59% van de omzet op Bol.com kwam uit verkooppartners in Q1 2022
- Bol.com telde in 2022 meer dan 50.000 verkooppartners
Deze cijfers geven aan hoeveel impact marketplaces hebben binnen de e-commerce scope. Als groothandel of retailer doe je er goed aan om jouw online positie te versterken op marktplaatsen. Marketplaces blijven groeien, daarom is het belangrijk om op deze groei mee te liften.
Het verschil tussen affiliate networks en marketplaces.
Affiliate marketing is het samenwerken met andere bedrijven die jouw merk, producten of diensten door middel van banners, tekstlinks of datafeed promoten. Deze websites, ook wel affiliates of publishers genoemd, krijgen pas een vergoeding wanneer er via het promotiemateriaal een aankoop in jouw webwinkels plaatsvindt. Dit is een win-win situatie, zo krijgen de publishers een (kleine) vergoeding en blijven ze gemotiveerd om relevant en waardevol verkeer naar jouw shop te sturen.
Affiliate network en marketplaces hebben vergelijkbare principes. De platforms bieden beide zichtbaarheid en hebben als doel leads te genereren. Daarnaast beide platforms zijn gemakkelijk te onboarden. Door middel van feed management kunnen jouw producten makkelijk online staan. Denk ook aan nieuwe klanten voor jouw producten. Deze bezoekers hebben al een hoge koopintentie.
Bekende affiliate networks zijn product- en prijsvergelijkers als vergelijk.nl, Idealo en kleding.nl.
Amazon biedt in een aantal landen ‘Amazon associates’, een affiliate marketing programma dat content creators, influencers, bloggers en publishers verbindt met producten die zichtbaarheid nodig hebben. Hiervoor hebben publishers een app of blog nodig om webpagina’s te delen die naar Amazon sturen. Op de verkochte items zal de publisher een commissie te hoogte van maximaal 10% van de verkoopprijs verdienen.
Het verschil tussen een affiliate netwerk is dat een marketplace de producten of diensten op een eigen website aanbiedt en verantwoordelijk is voor de betaling. Bij een affiliate netwerk wordt de bezoeker gestuurd naar de website van de verkoper om daar zijn aankoop af te ronden. Daarnaast de kosten op een affiliate website zijn de kosten lager dan de marketplace kosten.
Marketplaces maken ook vaak gebruik van affiliate websites om bezoekers naar hun platform te trekken. De platforms vullen elkaar aan.
De juiste marketplace strategie.
Het is duidelijk dat marketplaces een grote impact hebben op de huidige commerce wereld en daar wil je als bedrijf mee liften. Maar wat kun je hier als bedrijf mee? En waar te beginnen? Hieronder een aantal tips om een goede marketplace strategie op te stellen.
Het is allereerst belangrijk om goed te kijken of marketplaces in je algehele bedrijfsstrategie passen. Zijn marktplaatsen een goede toevoeging in de algehele strategie die je hebt gekozen? Aan welke bedrijfsdoelstellingen moeten marketplaces bijdragen? En ben je als organisatie klaar om op marktplaatsen actief te worden? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord worden om de go/no go beslissing te maken om op marktplaatsen actief te zijn.
Waar begin je met marketplaces?
Na een gedegen onderzoek ben je er van overtuigd dat je iets met marktplaatsen wilt doen. Maar waar te beginnen? Welke keuzes moet je maken? Wanneer je live wilt op een marktplaats is het allereerst goed om te bedenken hoe je live wilt gaan. Welk type marktplaats is relevant voor jouw organisatie? Hoe wil je daarnaast verkopen? Is dit middels een vendor of seller model? En hoe regel je het met de logistiek? Ook dit zijn weer vragen waar je als organisatie goed over na moet denken voordat je live gaat op een bepaalde marketplace.
Stel doelen vast
Alle verkopers op marketplaces willen omzetgroei, maar wees concreet in de doelen die je stelt. Leg je de focus op omzet, op zichtbaarheid, op herhalingsaankopen, etc? Gebruik jouw Key Performance Indicators (KPI's) om de juiste doelen op marketplaces vast te stellen. Als verkoper wil je weten wat een investering jou gaat opleveren en wanneer je het break-even punt hebt bereik. Zorg ervoor dat je deze forecast dan ook goed monitort. Het kan zijn dat je je strategie zal moeten aanpassen als je de resultaten niet haalt of dat je een nieuwe forecast moet maken als deze al behaald is.
Bied het juiste aanbod
Ga na of jouw producten geschikt zijn voor het marketplace model en of jouw doelgroep zit te wachten op elektronische handel. Als dit het geval is, bepaal de producten die je gaat aanbieden op de platformen. Je kunt producten op verschillende manieren selecteren, afhankelijk van de doelen die je hebt gesteld. Over het algemeen is het advies om te starten met HERO-producten of bestsellers.
Breng je kosten overzichtelijk
Denk aan de commissie die je zult moeten afdragen, de eventuele marketingkosten en opslagkosten wanneer je de logistiek gaat afdragen. Weet welke marge je overhoudt op marketplaces om de juiste prijsstrategie te hanteren.
Stel je basis content op orde
Hebben jouw producten de juiste beschrijvingen? Zijn de afbeeldingen duidelijk? Is het voor de klant duidelijk wat de USP’s zijn? Zijn de producten voorzien van de juiste zoekwoorden? Denk aan al deze aspecten zodat jouw aanbod als kwalitatief scoort op de marketplace.
Daarnaast is social media marketing belangrijk voor je content marketing, via sociale media is het eenvoudig om een nieuw product te promoten. Zo komt het onder de aandacht van je doelgroep wat je online handel gaat boosten.
Focus op optimalisaties
Op het moment dat jouw producten live zijn op de marketplace is het belangrijk dat je constant bezig blijft met het verbeteren van jouw content en zichtbaarheid. Blijf analyseren, monitoren en testen met tools.
Hoe beïnvloeden online marktplaatsen de prijszetting van jouw producten of diensten?
Online marktplaatsen hebben een aanzienlijke invloed op de prijszetting van producten of diensten. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat marktplaatsen de concurrentie vergroten en transparantie creëren voor zowel verkopers als kopers. Hier zijn enkele manieren waarop online marktplaatsen de prijszetting kunnen beïnvloeden:
- Vergelijking met andere aanbieders
Online marktplaatsen maken het gemakkelijk voor consumenten om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Verkopers moeten concurreren op basis van prijs en kwaliteit om te kunnen concurreren met andere aanbieders op het platform. - Concurrentie en vraag- en aanbod
Online marktplaatsen creëren een niveau van concurrentie dat de prijzen van producten kan beïnvloeden. Wanneer er veel verkopers op een platform zijn die vergelijkbare producten aanbieden, dan kunnen kopers uit meerdere opties kiezen en worden verkopers gestimuleerd om hun prijzen te verlagen om klanten te winnen. Aan de andere kant, wanneer er weinig verkopers zijn en veel vraag is, dan kunnen verkopers hogere prijzen vragen. - Verkoop- en promotie-incentives
Online marktplaatsen bieden vaak verkoop- en promotie-incentives aan verkopers, zoals tijdelijke kortingen en promoties, die de prijzen van producten tijdelijk kunnen verlagen. - Platformkosten
Online marktplaatsen vragen vaak een commissie op verkopen en soms ook andere kosten zoals advertentiekosten. Verkopers moeten deze kosten in hun prijzen opnemen om hun winstmarge te behouden, wat kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten.
Kortom, de prijszetting op online marktplaatsen wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals concurrentie, transparantie, incentives en platformkosten. Het is belangrijk voor verkopers om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de prijzen van hun producten of diensten op online marktplaatsen.
Marktplaats tooling
Nadat je deze vragen hebt beantwoord, is het belangrijk dat je gaat kijken naar hoe je om wilt gaan met je assortiment en pricing. Daarnaast is in deze fase belangrijk om na te denken over relevante tooling om je productaanbod vindbaar en beheersbaar te krijgen en te houden. Gedacht kan worden aan partners waar wij mee samenwerken zoals Channelengine en Channable. Zij zijn beide marktplaatsen integrators die ervoor zorgen dat jouw producten direct vanuit je feed zichtbaar kunnen worden op een marktplaats. Daarnaast kunnen zij in de meeste gevallen ook een koppeling leggen met je platform, ERP of PIM systeem.Het opzetten van een efficiënte fulfilment strategie op online marktplaatsen.
Een efficiënte fulfilment strategie is cruciaal voor het succes van verkopen op online marktplaatsen. Zet deze stappen om deze strategie op te stellen.
- Kies een fulfilment optie
Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het opzetten van een fulfilment strategie is het kiezen van de juiste fulfilment optie. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals fulfilment door de verkoper, fulfilment door de marktplaats, fulfilment door een derde partij fulfilment provider of een combinatie van deze opties.
- Optimaliseer voor snelle verzending
Snelle verzending is belangrijk voor het bieden van een goede klantervaring en, als de leveringsbelofte nagekomen wordt, het verminderen van het aantal retourzendingen. Zorg ervoor dat je je verzendtijden optimaliseert, bijvoorbeeld door het gebruik van snellere verzendmethoden en efficiëntere verwerking. - Gebruik de juiste verpakking
De verpakking van je producten is belangrijk voor het bieden van een goede klantervaring en het verminderen van het aantal beschadigde producten tijdens het transport. Kies verpakkingen die duurzaam, lichtgewicht en geschikt zijn voor jouw producten. - Gebruik de juiste verzenddiensten
Het kiezen van de juiste verzenddiensten is belangrijk voor het leveren van producten op tijd en het verminderen van het aantal verloren of beschadigde zendingen. Kies verzenddiensten die betrouwbaar zijn en passen bij de behoeften van jouw bedrijf. - Automatiseer het proces
Automatisering kan helpen bij het verhogen van de efficiëntie van de fulfilment strategie. Gebruik software die automatisch bestellingen verwerkt, verzendlabels afdrukt en tracking informatie bijhoudt. - Monitor en analyseer de resultaten
Houd de prestaties van jouw fulfilment strategie goed in de gaten en analyseer regelmatig de resultaten om te bepalen waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht. Bijvoorbeeld door het optimaliseren van de verzendtijden, het wijzigen van de verpakkingen of het gebruik van andere verzenddiensten.
Door deze stappen te volgen, kun je een efficiënte fulfilment strategie opzetten die de klantervaring verbetert en de kosten verlaagt, wat uiteindelijk leidt tot meer verkoop en succes op online marktplaatsen.
De juiste marktplaats kiezen voor jouw bedrijf.
Je bent overtuigd dat je als organisatie je producten kunt gaan verkopen op marketplaces. Maar op welke marketplace ga je live?
Wereldwijd zijn er meer dan honderden marketplaces om uit te kiezen. Ook Nederland heeft een mooi aanbod aan marketplaces, zowel voor B2B, B2C en C2C voor producten als diensten. Er zijn een aantal grote All-in one marketplaces, maar onderschat niet de opkomst van kleinere niche platforms.
Uiteindelijk is het afhankelijk van waar je doelgroep zich bevindt, daar baseer je de keuze tot een geschikte marketplace op. Ben je een fashion retailer? Dan zijn bijvoorbeeld Zalando en Otto relevante marketplaces. Verkoop je tuinartikelen en/of meubels, dan kun je denken aan een groter platform als Bol.com of een niche speler als Naduvi.
Wanneer je een marketplace selecteert moet je rekening houden met een aantal factoren.
- De juiste markt
Ondanks dat de meest klanten de focus leggen op de Nederlands markt, buitenlandse markten bieden omzetgroei. Denk aan welke landen gemakkelijk bediend kunnen worden, welke landen de juiste vraag heeft voor jouw aanbod. Hou rekening met het koopgedrag in dat land.
- Geschikte producten
Op een aantal marketplaces zijn producten niet toegestaan. Maar het kan ook zijn dat de marketplace jouw productcategorie niet heeft. Of het tegenovergestelde, de marketplace kan de productcategorie wel bieden, maar klanten kopen dat ene product niet op een marketplace.
- Aantal bezoekers op de marketplace
Een marketplace met een groot aantal bezoekers biedt veel nieuwe klanten. Hoe hoger het aantal bezoeker per maand op een niche marketplace, hoe interessanter het is om deze te onboarden. Op een generieke marketplace, hoe meer bezoekers per maand, hoe meer zichtbaarheid het geeft.
- Marketplace tooling
Marketplaces dat marketing tools en andere tooling bieden zijn interessant om naar te kijken omdat zij helpen mee aan de groei van jou als verkoper op het platform. Het is belangrijk om samen te werken met platforms die middelen hebben om in innovaties te investeren. Wanneer de marketplace zal groeien zul je als verkopers daar ook profiteren.
- Fulfillement
Logistiek door de marketplace kan voordelen bieden aan verkopers. Wanneer deze gedaan wordt door de marketplace, biedt het niet alleen gemak bij de correct afhandeling van bestelling, maar producten krijgen meer zichtbaarheid door middel van een hogere ranking en vaak een speciale melding als ‘verzonden door’. Ook kunnen jouw producten deelnemen aan speciale promotie en communicatie vanuit het platform zelf. Denk aan een sales actie op producten van Select bij Bol.com bijvoorbeeld of de Prime days bij Amazon.
- Integrator
Wanneer je al aangesloten bent bij een integrator, is het makkelijker om te kijken of deze een koppeling heeft met de relevante marketplaces. Wanneer dit niet het geval is, moet er gekeken worden of een koppeling met een andere integrator mogelijk is. Dit maakt het onboarden makkelijker.
Een marketplace met een lager aantal bezoekers op een niche marketplace kan meer conversie bieden dan op een marketplace.
Daarbij is het belangrijk om de doelstellingen niet uit het oog te verliezen. Wil je graag incrementele omzet realiseren, ga je voor de winst of wil je voornamelijk zichtbaarheid creëren? Kies een marketplace dat ook goed op je strategie aansluit in combinatie met jouw assortiment.
De grootste marketplaces.
Er zijn veel online marktplaatsen, enkele van de grootste en bekendste zijn:
Amazon
Amazon is de grootste online marktplaats ter wereld en biedt bijna alles te koop aan. Verkopers kunnen op Amazon hun producten aanbieden via het Fulfilled by Amazon-programma (FBA), waarbij Amazon verantwoordelijk is voor de opslag, verpakking en verzending van de producten. Amazon biedt ook verschillende advertentieopties aan en heeft een eigen betaalsysteem genaamd Amazon Pay.
De voordelen van verkopen op Amazon
- Enorme klantenbasis
- Zeer efficiënte fulfilment-diensten
- Grote naamsbekendheid
- Veel advertentiemogelijkheden.
De nadelen van verkopen op Amazon
- Hoge verkoopkosten
- Veel concurrentie
- Moeilijk om op te vallen tussen duizenden andere verkopers.
eBay
eBay is een van de oudste en grootste online marktplaatsen ter wereld en biedt een breed scala aan producten aan. Verkopers kunnen gebruikmaken van het eBay-fulfilmentprogramma, waarbij eBay de opslag, verpakking en verzending van producten beheert. eBay heeft ook een eigen betaalsysteem genaamd PayPal.
De voordelen van verkopen op eBay
- Groot bereik en gebruikersbestand
- Lage kosten om te starten met verkopen
- Diversiteit aan productcategorieën
De nadelen van verkopen op eBay
- Veel concurrentie
- Hoge commissiekosten voor verkopers
- Beperkte mogelijkheden voor advertenties
Alibaba
Alibaba is een Chinese online marktplaats die zich voornamelijk richt op B2B-transacties, maar ook B2C-transacties faciliteert. Het platform biedt een breed scala aan producten aan, waaronder elektronica, mode en accessoires, en consumentenelektronica. Verkopers kunnen hun producten aanbieden via AliExpress, een dochteronderneming van Alibaba, die zich richt op B2C-transacties.
De voordelen van verkopen op Alibaba
Groot bereik en gebruikersbestand
Lage kosten om te starten met verkopen
Veel mogelijkheden voor contacten met leveranciers.
De nadelen van verkopen op Alibaba
- Grote afhankelijkheid van de Chinese economie
- Veel concurrentie
- Risico op fraude en namaakproducten
Etsy
Etsy is een online marktplaats gericht op handgemaakte en vintage producten, evenals ambachtelijke en creatieve benodigdheden. Het platform heeft een sterke focus op de community en biedt verkopers de mogelijkheid om hun verhaal te delen en direct in contact te komen met kopers.
De voordelen van verkopen op Etsy
- Gerichte doelgroep
- Mogelijkheid om op te vallen tussen andere verkopers
- Sterke community en ondersteuning
De nadelen van verkopen op Etsy
- Hoge commissiekosten
- Beperkte mogelijkheden voor uitbreiding van productcategorieën
Bol.com
Bol.com is de grootste online marktplaats in Nederland en biedt een breed scala aan producten aan, waaronder boeken, elektronica, speelgoed en kleding. Verkopers kunnen hun producten aanbieden via het Bol.com-partnerprogramma, waarbij Bol.com zorgt voor de opslag, verpakking en verzending van producten.
De voordelen van verkopen op Bol.com
- Groot bereik in Nederland en België
- Efficiënte fulfilment-diensten
De nadelen van verkopen op Bol.com
- Hoge verkoopkosten
- Veel concurrentie
- Minder mogelijkheden voor contact met klanten dan op andere platforms
Walmart
Walmart is de grootste fysieke retailer ter wereld en biedt ook een online marktplaats aan. Het platform richt zich voornamelijk op grote retailers en merken en biedt een breed scala aan producten aan, waaronder elektronica, mode en huis- en tuinartikelen. Verkopers kunnen gebruikmaken van het Walmart Marketplace-programma, waarbij Walmart zorgt voor de opslag, verpakking en verzending van producten.
De voordelen van verkopen op Walmart
- Groot bereik in de Verenigde Staten
- Efficiënte fulfilment-diensten
- Lagere verkoopkosten dan Amazon
De nadelen van verkopen op Walmart
- Minder bekend als online marktplaats
- Minder mogelijkheden voor contact met klanten dan op andere platforms
Zalando
Zalando is een online marktplaats voor mode- en lifestyleproducten in Europa. Het platform richt zich voornamelijk op grote merken en biedt een breed scala aan producten aan, waaronder kleding, schoenen en accessoires. Verkopers kunnen hun producten aanbieden via het Zalando Partnerprogramma, waarbij Zalando zorgt voor de opslag, verpakking en verzending van producten.
De voordelen van verkopen op Zalando
- Groot bereik in Europa
- Efficiënte fulfilment-diensten
- Gerichte doelgroep
De nadelen van verkopen op Zalando
- Hoge verkoopkosten
- Minder mogelijkheden voor uitbreiding van productcategorieën dan op andere platforms
Kies voor de juiste marketplace.
Het is belangrijk om te overwegen welke online marktplaats bij jouw bedrijf past, afhankelijk van je producten, doelgroep, locatie en andere factoren. Het kan ook de moeite waard zijn om te overwegen om op meerdere platforms te verkopen om je bereik te vergroten.
Naast de generieke marktplaatsen als Amazon en Bol,com, er bestaan veel online marktplaatsen gericht op nichemarkten. Hieronder in een overzicht van niche marktplaatsen per industrie en in welke landen deze aanwezig zijn.
All-in-one marketplaces
Allegro (PL), Amazon, Beslist.nl, Bol.com, Cdiscount (FR), CDON (Nordics), eBay, Emag (RO), Fruugo, Kaufland (DE), Orderchamp (NL), Yatego (DE), Worten (PT)
Beauty en fashion marketplaces
24S (FR), About You (NL), Amazon kids (NL), Douglas, Kleertjes.com, LaRedoute (FR), Miinto (DK), Otto (DE), Spartoo, Zalando, YOOX (IT).
Elektronica
Blokker, Conrad, Conforama (FR), Darty (FR), ePrice (IT), FNAC (FR), Mediamarkt (DE), Otto (DE), Saturn (DE), Vanden Borre (BE), Ubaldi (FR).
Sports en outdoors
Alltricks (FR), Decathlon (NL, FR), GoSport (FR), Sportdeal (BE).
Home en living
fonQ (NL), Home24 (DE), HomeDeco (NL), Leen Bakker (NL), Loods5 (NL), vtWonen (NL), Maison du monde (FR), Naduvi (BE), Camif (FR), Wayfair (US).
DIY en Tuin
Leen Bakker (NL), Otto (DE), Praxis (NL), Brico (BE), Brico marché (FR), Leroy Merlin (FR), ManoMano (FR).
Ga verder dan marketplaces
Veel van deze online marketplaces zijn inmiddels internationaal en bieden hun dienst in verschillende landen. Vallen jouw producten binnen in van deze industrie, informeer bij ons of de marketplace ook aanwezig is in de markten waarin jij interesse hebt. Daarnaast zijn er nog veel meer marketplaces binnen veel meer industrieën. Hier is slechts een selectie van de grootste marketplaces van Europa.
Naast deze marketplaces zijn ook e-commerceplatforms die gericht zijn op diensten. Denk aan influencerplatforms die content creators verbindt met aanbieders van producten en diensten. Wil je weten hoe marketplaces en socials elkaar versterken om jouw organisatie digitaal verder te brengen? Neem dan contact met ons op.
Adverteren op marketplaces.
Eerder hebben we al marketplace tooling benoemd. Het is een belangrijke factor in het selecteren van de juiste marketplace voor jouw assortiment. Advertising behoort ook tot het verdienmodel van deze e-commerce platform. Waarom is advertising eigenlijk belangrijk voor de verkoper?
Redenen om te adverteren op online marketplaces.
- Bereik meer bezoekers
Marketplaces reserveren vaste plekken in productcategorieën en op pagina’s van jouw zoekresultaat. Wanneer je Sponsored products inzet en biedingen wint, zul je op deze plekken getoond worden.
- Klanten (re)targeten
Bezoekers hebben jouw producten bezocht of categorieën waarin jouw aanbod aanwezig is, producten van de concurrenten bekeken of jouw merk al eerder gekocht? Dan kan je potentiële klanten targetten, maar ook klanten motiveren om een aankoop te herhalen.
- Jouw branding versterken
Het kan soms lastig zijn om jouw merkwaarden te overbrengen op online marketplaces. Denk aan jouw logo en je huisstijl die je kan overbrengen in een sponsored brand of display campagne. - Aantal bestellingen verhogen
De grootste reden waarom je advertising wil inzetten is simpelweg om meer sales te genereren. Door advertising heb je meer weergave en daardoor kun je ook je conversie ratio verbeteren.
Advertising mogelijkheden op marketplaces
Marketplaces bieden allemaal verschillende tools aan verkopers om te groeien op een marketplace. Op het gebied van advertising heb je verschillende opties, min of meer per platform uitgebreid:
Brand store of brand page
Een brand store op een marketplace is een online winkel waar een specifiek merk of bedrijf haar producten aanbiedt. Het is een manier om alsnog je producten te verkopen in je eigen huisstijl en een ervaring te creëren voor de bezoeker.
Sponsored products
Sponsored Products zijn advertenties die worden weergegeven in zoekresultaten op marketplaces. Deze advertenties worden gesponsord door verkopers en helpen hun producten te verkopen door de zichtbaarheid te vergroten. Sponsored Products-advertenties kunnen worden gebruikt om producten te promoten die relevant zijn voor de zoekopdracht van een bezoeker.
Sponsored brands
Sponsored Brands is een advertentie waarmee verkopers zijn merk promoot. Deze advertenties worden weergegeven boven de zoekresultaten en bevatten een afbeelding, een titel, een prijs en een call-to-action. Deze advertenties zijn bedoeld om klanten te helpen hun zoekopdracht te verfijnen en hen naar de juiste producten te leiden.
Sponsored display
Met Sponsored Display campagnes kunnen adverteerders hun producten en diensten promoten aan marketplace bezoekers die geïnteresseerd zijn in haar producten.
Video advertising
Video advertising is een vorm van online marketing waarbij bedrijven advertenties maken die worden afgespeeld op video-websites zoals YouTube. Video-advertenties worden meestal gebruikt om een product of dienst te promoten, maar ze kunnen ook worden gebruikt om een merk te versterken of om een boodschap over te brengen. Een beperkte aantal marketplaces biedt deze optie. Vaak zijn ook grote budgetten voor nodig.
Social advertising
Social advertising legt de focus op social media kanalen om een publiek te bereiken. Het is belangrijk om specifieke content te hebben voor dit type advertising. Op dit moment biedt Bol marketplace social advertising, maar niet veel online platforms bieden deze optie aan verkopers. Vaak gebruiken marketplace social media voor hun eigen einddoelen.
Sales campagnes
Sales campagnes zijn acties die meerdere keren in het jaar gepland worden door de marketplaces om producten afgeprijsd aan te bieden met als doel traffic naar de website te trekken en verkoop te boosten.
E-mailmarketing
E commerce platforms bieden ook de mogelijkheid aan verkopers om e mail marketing in te zetten door een dedicated nieuwsbrief te sturen met als doel conversie optimalisatie.
Hou er rekening dat niet alle marketplaces bieden alle tools. De grootste marketplaces zullen het budget hebben om te investeren in deze tools. Wat kleinere marketplaces zullen vooral sponsored products en brand stores of brand pages aanbieden.
Je merk promoten op marktplaatsen
Goed, adverteren helpt. Maar hoe promoot je jouw merk op marktplaatsen? We geven een aantal tips.
- Optimaliseer jouw productvermeldingen
Het optimaliseren van jouw productvermeldingen kan helpen om meer zichtbaarheid en verkoop te genereren op online marktplaatsen. Zorg ervoor dat jouw product titels, beschrijvingen, afbeeldingen en prijzen van hoge kwaliteit zijn en goed zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines.
- Gebruik productadvertenties
Veel online marktplaatsen bieden productadvertenties aan die jouw producten kunnen helpen opvallen tussen de concurrentie. Deze advertenties kunnen vaak worden getarget op specifieke doelgroepen en zoekwoorden, wat kan leiden tot meer verkeer en verkoop.
- Maak gebruik van promoties en kortingsacties
Het aanbieden van promoties en kortingsacties kan een effectieve manier zijn om meer verkeer en verkoop te genereren op online marktplaatsen. Zorg ervoor dat je de promoties en kortingsacties promoot op jouw productvermeldingen en andere marketingkanalen.
- Verzamel en gebruik klantrecensies
Klantrecensies zijn een belangrijk onderdeel van de besluitvorming van klanten en kunnen helpen om meer vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen op online marktplaatsen. Verzamel actief klantrecensies en gebruik ze op jouw productvermeldingen en andere marketingkanalen.
- Neem deel aan marketingprogramma's
Veel online marktplaatsen bieden marketingprogramma's aan die kunnen helpen om jouw merk en producten te promoten. Deze programma's kunnen bijvoorbeeld bestaan uit aanbevolen productvermeldingen of uitgelichte verkopers, waardoor je meer zichtbaarheid en verkoop kunt genereren.
Door een combinatie van deze methoden te gebruiken, kun je jouw merk effectief promoten en meer zichtbaarheid en verkoop genereren op online marktplaatsen.
De rol van SEO en zoekwoorden in het verkopen op online marktplaatsen
SEO (Search Engine Optimization) en zoekwoorden spelen een belangrijke rol bij het verkopen op online marktplaatsen. Net als bij het optimaliseren van een website voor zoekmachines, is het belangrijk om de productvermeldingen op online marktplaatsen te optimaliseren voor de zoekwoorden die potentiële klanten gebruiken bij het zoeken naar producten.
Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in product titels, beschrijvingen, afbeeldingen en kenmerken, kan je de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw productvermeldingen vergroten op de online marktplaatsen. Potentiële klanten zullen jouw producten beter kunnen vinden en bekijken als deze goed geoptimaliseerd zijn voor de relevante zoekwoorden.
Het is daarbij belangrijk om relevante zoekwoorden te gebruiken die aansluiten bij het aanbod van jouw producten. Het gebruik van te brede zoekwoorden kan ervoor zorgen dat de productvermeldingen niet relevant zijn voor potentiële klanten en niet worden weergegeven in de zoekresultaten.
Daarnaast spelen andere factoren ook een rol bij de ranking van productvermeldingen op online marktplaatsen. Zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de afbeeldingen, productomschrijvingen, klantbeoordelingen, het aantal verkochte items en de conversie van een productvermelding. Het is dus belangrijk om niet alleen zoekwoorden te optimaliseren, maar ook om een productvermelding van hoge kwaliteit te creëren die potentiële klanten aanspreekt.
Kortom, SEO en zoekwoorden zijn belangrijk voor het optimaliseren van productvermeldingen op online marktplaatsen. Door te investeren in zoekwoordonderzoek en het optimaliseren van de productvermeldingen, kan je de zichtbaarheid en verkoop van jouw producten op online marktplaatsen vergroten.
Hoe ga je om met concurrentie op marktplaatsen?
Concurrentie op online marktplaatsen is onvermijdelijk, maar er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan:
- Bied een uniek product of dienst aan
Marktplaatsen is een markt waarin veel concurrentie is, zorg ervoor dat jouw aanbod zich onderscheidt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de kwaliteit van het product, de prijs, de verpakking of de klantenservice.
- Pas jouw prijzen aan
Zorg dat jouw prijzen concurrerend zijn met die van jouw concurrenten. Als jouw prijzen te hoog zijn, kunnen potentiële klanten besluiten om bij jouw concurrenten te kopen. Als jouw prijzen te laag zijn, kan dit echter ten koste gaan van de winstmarge.
- Monitor jouw concurrenten
Houd bij wat jouw concurrenten doen en hoe zij zich presenteren op de online marktplaats. Kijk naar prijzen, productaanbod, productomschrijvingen en reviews. Dit geeft je inzicht in wat de concurrentie doet en hoe je jezelf kunt onderscheiden.
- Verbeter de kwaliteit van jouw productvermeldingen
Zorg ervoor dat jouw productvermeldingen van hoge kwaliteit zijn. Dit betekent dat ze aantrekkelijk en duidelijk zijn voor de potentiële klant, met voldoende informatie en visuele ondersteuning (bijv. afbeeldingen, video's).
- Pas jouw marketingstrategie aan
Zorg voor een effectieve marketingstrategie om jouw producten te promoten op de online marktplaats. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gerichte advertenties of door middel van het opbouwen van een merk op de marktplaats.
- Bied goede klantenservice
Zorg voor goede klantenservice en reageer snel op vragen of klachten van klanten. Hierdoor bouw je een goede reputatie op en verhoog je de kans dat klanten bij jou terugkomen in plaats van naar de concurrent te gaan.
Kortom, omgaan met concurrentie op online marktplaatsen vereist dat je jouw aanbod, prijzen, productvermeldingen, marketingstrategie en klantenservice optimaliseert. Door deze stappen te volgen kan je de concurrentie voorblijven en succesvol zijn op online marktplaatsen.
Maak gebruik van de gegevens en analyses van online marketplaces.
Online marktplaatsen bieden vaak gedetailleerde gegevens en analyses over het gedrag van klanten, trends in de markt en de prestaties van jouw eigen producten of diensten. Het benutten van deze gegevens kan helpen om de verkoop te verbeteren en de prestaties te optimaliseren. Hier zijn enkele best practices voor het gebruik van gegevens en analyses op online marktplaatsen:
- Analyseer de gegevens om te bepalen welke producten goed presteren en welke minder goed presteren. Dit kan je helpen om jouw aanbod aan te passen en te verbeteren.
- Analyseer de prestaties van jouw concurrenten om te zien hoe jouw producten presteren in vergelijking met die van hen. Dit kan je helpen om te bepalen waar je jezelf kunt onderscheiden en hoe je jouw aanbod kunt verbeteren.
- Analyseer welke zoekwoorden het meest worden gebruikt door klanten om jouw producten te vinden. Dit kan helpen om jouw productvermeldingen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat jouw producten hoog scoren in de zoekresultaten.
- Analyseer de beoordelingen en feedback van klanten om te zien waar verbeteringen nodig zijn en hoe je jouw klantenservice kunt verbeteren.
- Maak gebruik van geautomatiseerde tools om gegevens te analyseren en rapporten te genereren. Dit kan helpen om tijd te besparen en de analyse te verbeteren.
Hoewel het gebruik van gegevens en analyses voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat het verzamelen van gegevens en de analyse ervan tijdrovend kan zijn. Bovendien kan het gebruik van gegevens leiden tot een tunnelvisie, waardoor er minder aandacht wordt besteed aan andere belangrijke factoren, zoals klanttevredenheid en de kwaliteit van het product. Daarom is het belangrijk om een gebalanceerde aanpak te hanteren en zowel aandacht te besteden aan de gegevens als aan andere belangrijke factoren die van invloed zijn op jouw succes op online marktplaatsen.
De toekomst van online marktplaatsen: trends en voorspellingen.
De toekomst van online marktplaatsen ziet er veelbelovend uit. Onze experts voorspellen de volgende trends en ontwikkelingen op het gebied van marketplaces.
- Verdere internationalisering
Online marktplaatsen zullen zich blijven uitbreiden naar nieuwe markten en landen, waardoor er meer kansen ontstaan voor zowel verkopers als kopers over de hele wereld. - Groei van B2B-marktplaatsen
Naast de bekende B2C-marktplaatsen zoals Amazon en Alibaba, zal de groei van B2B-marktplaatsen blijven toenemen. Bedrijven zullen hierdoor gemakkelijker en efficiënter zaken kunnen doen met elkaar. - Focus op duurzaamheid
Online marktplaatsen zullen zich meer richten op duurzaamheid, bijvoorbeeld door het bevorderen van hergebruik en recycling van producten, en het verminderen van de CO2-uitstoot van transport. - Toenemende personalisatie
Online marktplaatsen zullen steeds meer in staat zijn om de ervaring van kopers te personaliseren, bijvoorbeeld door het aanbevelen van producten op basis van eerdere aankopen en zoekopdrachten. - Groei van social commerce
Social media platforms zullen steeds meer integreren met online marktplaatsen, waardoor het voor verkopers en kopers gemakkelijker wordt om producten te vinden en te kopen via deze kanalen. - Toenemende invloed van AI en automatisering
Het gebruik van kunstmatige intelligentie en automatisering zal toenemen op online marktplaatsen, waardoor processen zoals productaanbevelingen en klantenservice geautomatiseerd kunnen worden. - Groei van niche marktplaatsen
Niche marktplaatsen die zich richten op specifieke productcategorieën of doelgroepen zullen blijven groeien, waardoor verkopers hun producten gerichter kunnen aanbieden en kopers specifieker kunnen zoeken naar wat ze willen.
Door de groeiende personalisatie, duurzaamheid en gebruik van AI en automatisering, zullen online marktplaatsen in staat zijn om een nog betere ervaring voor de gebruikers te bieden en een belangrijke rol te spelen in het veranderen van de manier waarop we zaken doen.
Aan de slag op marketplaces met De Nieuwe Zaak.
Hoe zorg je ervoor dat je het juiste resultaat behaalt op de marketplaces? Welke marketplace strategie is geschikt voor jouw organisatie? Hoe begin je op marketplaces? Bij De Nieuwe Zaak hebben wij jaren ervaring met het aansluiten van marketplaces.
Onze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat we marketplaces optimaal inzetten. Dat houdt in dat onze marketplaces experts de klus niet alleen klaren. In samenhang met alle disciplines binnen Performance Marketing, Digitale Merkactivatie, en E-commerce ontwikkelen we jouw ideale digitale strategie en belichten we jouw vraagstuk vanuit iedere hoek.
Onze experts werken volgens ons unieke Maturity Model. We helpen je om stap voor stap meer datagedreven te werken, zodat je jouw ambities realiseert. Altijd vanuit inzichten die gebaseerd zijn op data. Deze inzichten geven richting in het uitbouwen van een passende marketingstrategie. En krijg je grip en sturing op je belangrijkste KPI's.
Onze aanpak ziet er als volgt uit:
1. Inventariseren
Allereerst is het belangrijk om goed te kijken of marketplaces in je algehele bedrijfsstrategie past en of jouw bedrijf intern klaar is om dit verkoopkanaal te integreren. Door informatie te verzamelen over jouw onderneming stellen we een advies en strategie op hoe je effectief marketplace kan inzetten binnen jouw bedrijfsstrategie. Hier wordt de juiste marketplace gekozen om live te gaan, welke producten en welke logistieke oplossingen voor jouw bedrijf werken. Bij het logistiek moet je denken aan voorraad, levering, retouren, garantie en klantenservice. Een belangrijk onderdeel is het hanteren van de prijsstrategie. Verkopen op marketplaces brengt ook kosten met zich mee.
2. Opstarten
Ben je overtuigd en wil je verder? Dan gaan we verder met de onboarding. Om live te gaan op een marketplace zullen wij gebruik maken van een integrator zoals ChannelEngine of Channable. De integrator maakt koppelingen tussen de marketplaces en jouw systemen (ERP en PIM bijvoorbeeld). Dit zorgt ervoor dat informatie over producten, prijzen, voorraad, orders, verzending gesynchroniseerd en live gewisseld kunnen worden. Naast koppelingen maken wij het account op de marketplace gereed en andere gerelateerde zaken. Wanneer de accounts ingesteld zijn, koppelingen gemaakt gelegd en de logistieke flows (verzending en retour) opgesteld, dan kunnen we live gaan en beginnen te verkopen.
3. Groeien
We zijn live. En nu ? Wanneer wij live zijn op de marketplace, leggen we de focus op de groei op het platform. Het is belangrijk om continue te blijven optimaliseren, analyseren monitoren en testen. Denk aan verschillende marketplace tooling voor logistiek, advertising, content of analyses die je helpen groeien, maar ook aan onze experts vanuit verschillende disciplines die brainstormen over jouw groei op marketplaces. Volgens een vliegwiel model zorgen wij voor groei op marketplaces. Het vliegwielmodel zorgt ervoor dat je aantal belangrijke factoren blijft analyseren en monitoren om deze te verbeteren. Door het vliegwielmodel ben je altijd bezig met je positie te versterken en alleen op die manier kan je groeien op marketplaces.
Naast onze vaste aanpak in 3 sprints bieden wij ook andere diensten aan om jou te helpen groeien op online marktplaatsen:
- Audit van jouw organisatie
Jouw organisatie verkoopt al op online marktplaatsen, maar je hebt behoefte in hoe je dit nog beter zou kunnen? Wij voeren een audit uit waarin wij kijken naar jouw assortiment online en de performance, analyseren gegevens vanuit de marketplace back-end en lopen alle processen langs als logistiek en after sales. Wij analyseren jouw gegevens op zoek naar verbetering die leiden tot omzetgroei.
- Cross border strategie
Er zijn verschillende redenen om over de grens te willen verkopen, maar een ding is zeker: buitenlandse markten bieden omzetgroei. Je hebt interesse in het verkopen in een buurland of juist iets verder? Wij stellen op een strategie waarin wij jou adviseren welk land, welke marketplace, welke producten en voor welke prijs je moet starten. Denk ook aan de P&L die bij komt kijken. Daarnaast helpen we jou ook rekening te houden met verplichte wetgevingen in de desbetreffende land zodat je op de juiste manier de markt live gaat.
- Content optimalisatie
Je wil je eigen strategie in handen houden en hebt hulp bij het optimaliseren van jouw content online. Als sparringpartner of full service helpen wij jou graag om de juiste content neer te zetten en jouw vindbaarheid te verbeteren online.
- Fulfilment
Fulfilment kan een goede oplossing zijn wanneer je wil groeien op de marketplace of niet in staat bent om de logistiek in eigen handen (goed) uit te voeren. Wij helpen je met een stappenplan om jouw producten gereed te maken voor fulfilment. Wij adviseren in een replenishment proces zodat jouw producten op de juiste aantal en op de juiste tijd aangevuld worden bij de warehouse van de marketplace. - Marketplace advertising
Met ons team van advertisers zetten we campagne voor jouw producten op om de zichtbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Meer zichtbaarheid biedt kansen in conversie. Een eis is wel dat je de juiste producten en content aanbiedt. Alleen op die manier kan je het rendement maximaliseren. Laat jouw content dan ook door ons team checken voordat je begint met adverteren.
Twijfel je of marketplaces iets voor je kunnen betekenen of ben je juist overtuigd dat dit DE oplossing is? Of ben je al live op marketplaces en wil je weten hoe je dit kan optimaliseren? Neem gerust contact op met onze experts!