De digitale transformatie van B2B organisaties zit in een snelkookpan – en er zit ontzettend veel potentie in! In de ShoppingTomorrow expertgroep ‘Unleash the B2B e-commerce potential’ die Optimizely samen met De Nieuwe Zaak organiseert buigen 22 B2B e-commerce experts zich dit jaar over de volgende vragen: ‘Hoe zet ik als B2B organisatie de volgende stap in in digitale volwassenheid? En hoe benut ik daarbij de kansen die e-commerce biedt?’.
In vijf inhoudelijke sessies over organisatie & cultuur, moderne e-commerce architectuur, digitale marketing & branding, personalisatie en onboarding van klanten ontdekt de B2B expertgroep hoe organisaties in beweging moeten komen om het e-commerce potentieel te benutten. In deze blogserie lees je over hun ervaringen, tips en succesverhalen.
In deze tweede inhoudelijke sessie staat digitale marketing en branding centraal. We begonnen de sessie met de achterliggende theorie over Digital Marketing Maturity door Harold Groeneveld, Marketing Lead bij De Nieuwe Zaak. Het Marketing Maturity Model is bedoeld voor organisaties die:
De reis naar een full funnel digitaal bedrijf gaat met horten en stoten. Ook voorbeelden als Amazon, Spotify en Netflix hebben de benodigde hobbels moeten nemen. Het is dan ook van belang dat je stapje voor stapje van een product georiënteerd bedrijf naar een bedrijf dat vanuit de eindklant denkt te gaan.
Om te groeien in digitale volwassenheid bekijken we in het Digital Maturity Model vijf verschillende fases. Iedere fase betekent een hogere mate van digitale volwassenheid. De vijf fases kort toegelicht zijn:
Om deze fases te doorlopen is het belangrijk om rekening te houden met de volgende pijlers binnen je bedrijf:
Zet de vijf fases en zes pijlers in een matrix en werk de kenmerken uit – zo breng je jouw digitale volwassenheid in kaart. Aan de hand van deze matrix wordt het duidelijk dat het ontzettend belangrijk is om in balans te groeien.
De expertgroep ging aan de slag met twee B2B Digital Marketing cases. We starten met de vraagstukken van Gallagher.
Bianca de Haan is bij Gallagher Europe bezig om de manier van toetreden naar de markt te veranderen. Het is van origine echt een B2B bedrijf, maar hebben de laatste jaren de transitie naar omnichannel gemaakt.
Gallagher Europe verkoopt sinds 1978 haar producten in Europa en is wereldwijd marktleider van elektrische afrasteringen. Met ruim 6000 dealers in Europa (van raster bouwers, corporaties en onafhankelijke en individuele shops in de agrarische sector) zijn ze onderscheidend in de sales propositie. Online dealers van Gallagher bieden de producten aan door middel van dropshipping, webshops, configurator integratie in de website en marketing services ( het aanbieden van content en marketing materialen).
Gallagher Europe kwam met drie uitdagingen voor de expertgroep om advies over te geven.
Dealers betalen voor het ontvangen van de leads een percentage van de waarde van de order. Dit kan op weerstand stuiten.
Wat zou een ander businessmodel kunnen zijn om deze dealers (nieuwe) traffic aan te brengen en dit voor Gallagher Europe kostendekkend te houden. Tenslotte doet Gallagher de investeringen voor de site, SEA en logistiek en profiteert de dealer van de aangetrokken, veelal nieuwe, klanten.
Het advies van de expertgroep omvatte verschillende oplossingen:
Kortom: verleg de focus van de dealer van de kosten naar de toegevoegde waarde. Key hierin is communicatie.
Er is een groeiende vraag naar ondersteuning op het gebied van content. Gallagher Europe biedt veel en uitgebreid marketingmateriaal aan voor de dealers, maar die content is voor elke dealer hetzelfde.
Hoe kan Gallagher Europe borgen dat de dealers succesvol kunnen zijn, ook al ontvangen ze dezelfde content?
Het advies van de expertgroep:
Paul van Brussel van Royal Swinkels – Family Brewers schoof ook aan om zijn vraagstuk op het gebied van digitale marketing te presenteren. Swinkels is bekend van een hele hoop biermerken, waaronder Bavaria, Swinckels, Palm, Cornet en La Trappe.
Op dit moment zit Royal Swinkels midden in een digitale transformatie. In deze transformatie ligt de focus op drie p’s: people, platforms en processen. Het doel is om vanuit de juiste mix tussen deze drie p’s te komen tot een omnichannel benadering waarbij online offline versterkt en vice versa. Deze omnichannel benadering moet ervoor gaan zorgen dat Swinkels in staat is het juiste aanbod op de juiste plek en op het juiste moment aan te kunnen bieden.
Royal Swinkels ziet toekomst in omnichannel; online en offline lopen straks volledig door elkaar heen. Waarom zou een omnichannel benadering de toekomst zijn voor alle B2B bedrijven?
Het advies van de expertgroep is als volgt:
Interessante vraagstukken van mooie spelers in de B2B markt. In de volgende expertgroep sessie gaat de groep aan de slag met het onderwerp Personalisatie en hoe dat kan bijdragen aan de versnelling in B2B e-commerce.