De Nieuwe Zaak Blog

For You Academy 2025

Geschreven door Ilse Heijink | 10 maart 2025

Op 12 januari was het zover: de For You Academy. Een dag vol inzichten over de razendsnelle ontwikkelingen in social media en hoe je hier als merk op in kunt spelen.

Waar trends vroeger maandenlang meegingen, veranderen ze nu wekelijks, soms zelfs dagelijks. Hoe blijf je relevant in deze constante stroom van vernieuwing? En hoe zorg je ervoor dat je niet zomaar achter iedere hype aanrent, maar juist strategische keuzes maakt die impact hebben?

Daar komt nog een extra uitdaging bij: de opkomst van Gen A, de nieuwe generatie die steeds meer invloed krijgt. Hoe denken zij? Wat spreekt hen aan? En misschien wel het belangrijkste: hoe bereik je hen?

Tijdens de academy doken we in deze vragen en verkenden we hoe merken niet alleen kunnen inspelen op trends, maar ook een sterke community kunnen bouwen en platform-specifieke strategieën kunnen inzetten. In dit blog deel ik de belangrijkste inzichten die ik daar heb opgedaan, zodat jij er ook mee aan de slag kunt!

Stop met trendhopping.

Als je impact wilt maken, moet je ervoor zorgen dat je een blijvende indruk achterlaat. Geen copy-paste van wat werkt bij anderen, maar een onderscheidende stijl, tone-of-voice en contentstrategie die aansluit bij de merkwaarden en de doelgroep. Op social media wordt je overspoeld met snelle trends en generieke content.  Je moet zorgen dat je tussen al deze content opvalt! Juist die unieke merkidentiteit is wat mensen onthouden.

Dat betekent ook dat oppervlakkige content niet meer volstaat. Het delen van veel (middelmatige) content levert misschien bereik op, maar geen echte connectie met je doelgroep. Liever minder, maar beter: content waar aandacht, creativiteit en een doordachte strategie achter zit.

Een goed voorbeeld hiervan is Loewe, een high-end modemerk dat snapt hoe je je merkidentiteit platform-specifiek inzet. Op Instagram presenteert het merk zichzelf met strakke, gelikte beelden die passen bij een luxe uitstraling. Op TikTok gooit Loewe het over een andere boeg: daar werkt ruwe, ongepolijste behind-the-scenes content juist beter. 

                                          Instagram LOEWE                          TikTok LOEWE

Community first.

Algoritmes worden steeds veranderlijker en organisch bereik is geen garantie meer voor succes. Dit betekent dat het niet langer gaat om het verzamelen van zoveel mogelijk volgers. Het gaat om het bouwen van een sterke community. Een groep mensen die zich niet alleen verbonden voelen met je merk, maar ook actief betrokken zijn en interactie zoekt.

Het is een must om communitybuilding centraal te zetten in je strategie. Zo creëer je niet zomaar content, maar bouw je aan een omgeving waarin jouw doelgroep zich gezien en gehoord voelt. Dit gaat verder dan alleen engagement op social media: exclusieve ervaringen, events en directe interactie.

Een voorbeeld van een bedrijf dat communitybuilding centraal stelt, is Refy Beauty. Dit beautymerk richt zich niet alleen op verkoop, maar vooral op het versterken van de band met hun doelgroep. In plaats van simpelweg producten te promoten, organiseert Refy exclusieve events, lanceren zij community-driven campagnes en stimuleren ze interactie met volgers. Zo creëren ze een gevoel van betrokkenheid en saamhorigheid, waardoor consumenten zich niet alleen klant voelen, maar onderdeel worden van een beweging.

De juiste content op de juiste plek.

Wat werkt op TikTok slaat niet per se aan op Instagram. En wat goed presteert op Youtube, gaat niet automatisch viral op Snapchat. Elk platform heeft zijn eigen dynamiek, algoritmes en gebruikersgedrag. Toch zien we nog steeds dat veel merken een stuk content maken en dit zonder aanpassingen overal doorplaatsen. Zonde, want zo haal je er niet alles uit. Hoe dan wel? Met platformspecifieke content!

TikTok, Instagram en Snapchat zijn de plekken waar Gen Z actief is. Hier draait het om snelle, authentieke en visuele content die inspeelt op trends.

Gen Alpha? Zij zijn te vinden op YouTube. Hier draait het niet alleen om korte video’s, maar ook om langere, diepgaande content waardoor ze zich verbonden voelen met een merk.

Dark ads en een premium beleving spelen ook een steeds grotere rol. Adverteren zonder dat het voelt als reclame zorgt voor een natuurlijke merkervaring. Dit betekent subtiele, waardevolle content die naadloos aansluit bij de beleving van de gebruiker.

Kortom: één strategie voor alle kanalen werkt niet. Slimme merken denken platform-first, passen hun boodschap aan per kanaal en zorgen ervoor dat hun content perfect aansluit op de verwachtingen van hun doelgroep.

Content met een lange adem.

Wil je echt impact maken? Dan moet je verder kijken dan losse campagnes en korte hypes. Geen eenmalige samenwerkingen, maar duurzame relaties met creators die jouw merk een herkenbaar en vertrouwd gezicht geven.

Een sterk voorbeeld hiervan is Upfront. In plaats van steeds nieuwe samenwerkingen aan te gaan, werkt Upfront met een aantal vaste gezichten die het merk vertegenwoordigen, waaronder oprichter Harro. Dit zorgt voor herkenbaarheid en versterkt het vertrouwen bij de doelgroep. Doordat mensen een connectie opbouwen met hem en de andere gezichten, voelt de content veel persoonlijker en authentieker aan.

Storytelling speelt hierin een cruciale rol. Geen losse flarden content, maar formats en series met doorlopende verhalen en terugkerende thema's.  Door vaste creators in te zetten, maak je het verschil tussen oppervlakkig meekijken en echte betrokkenheid creëren.

Trends vs. tijdloze content.

Niet elke trend is het waard om op in te springen. Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken: welke trends passen bij je merk en doelgroep en welke kun je beter overslaan? Snel inspringen op een hype kan werken maar alleen als de trend aansluit bij je merkidentiteit. Anders loop je het risico dat het geforceerd en onnatuurlijk overkomt.

Evergreen content zoals tutorials, inspirerende verhalen of explainers, blijft relevant ongeacht de nieuwste TikTok-trend. Door dit soort content als basis te gebruiken, creëer je een herkenbare stijl en een sterke merkuitstraling. Combineer dit met het strategisch inzetten van trends en je content blijft tijdloos en actueel.

Een merk dat blijft hangen.

Kortom: alles draait om een constante en herkenbare merkbeleving, het hele jaar door. Door consequent een sterk online verhaal te vertellen, met vaste formats, herkenbare gezichten en een duidelijke tone-of-voice, zorg je ervoor dat je doelgroep je herkent en zich verbonden voelt met je content.

Tegelijkertijd is het belangrijk om te blijven verrassen en grenzen op te zoeken. De online wereld zit bomvol content, dus hoe zorg je ervoor dat mensen juist bij jou blijven hangen? Wees creatief en overtref verwachtingen. Gooi er een onverwacht format in, werk samen met iemand die niemand had verwacht of vertel een verhaal op zo’n manier dat mensen geboeid blijven.

Durf buiten de lijntjes te kleuren. En nee, dat betekent niet dat je per se je CEO in een bad vol glitters op TikTok moet zetten (tenzij dat werkt, natuurlijk). Het gaat erom dat je content net dat beetje extra heeft!